Πελασγίας 3 - 2ος Όροφος , Περιστέρι , 12131 Κινητό: 6977706921 Τηλ: 210-5747252

Η λέξη Σκολίωση προέρχεται από

την αρχαία ελληνική λέξη σκολιός που σημαίνει στρεβλός (στραβός) και θέλει να υποδείξει μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων). Δεν έχει σχέση ετυμολογικά με το σχολείο οπότε λανθασμένα αποκαλείται σχολίωση.

Τα αίτια που προκαλούν την σκολίωση δεν είναι πλήρως γνωστά γι'αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για ιδιοπαθή σκολίωση.

Με βάση την ηλικία εμφάνισης η σκολίωση χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: Νηπιακή (0-3 ετών), Παιδική (3-9 ετών), Εφηβική (9-18 ετών).

Η Εφηβική σκολίωση αποτελεί το 80% των περιπτώσεων ιδιοπαθούς σκολίωσης.

Εμφανίζεται πιο συχνά και έχει μεγαλύτερη τάση επιδείνωσης στα κορίτσια απ'ότι στα αγόρια.

Συνήθως αυτοί που ανακαλύπτουν πρώτοι το πρόβλημα είναι οι παιδίατροι οι οποίοι παραπέμπουν στη συνέχεια τα παιδιά στον Ορθοπεδικό για περαιτέρω διερεύνηση.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; 

Μπορούν περιοδικά, ανά 6-12 μήνες, να χρησιμοποιούν το τεστ επίκυψης (Adam's test) έτσι ώστε αν παρατηρήσουν κάποια ανωμαλία να απευθυνθούν έγκαιρα στον Ορθοπεδικό τους.

9e7404f8aad5ab5f0ce8ae99bd5d59ca

Το τεστ επίκυψης γίνεται τοποθετώντας το παιδί σε όρθια στάση με ενωμένα τα πόδια και βάζοντάς το να σκύψει μπροστά με τεντωμένα τα γόνατα όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Σαφώς και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν παραμορφώσεις, ιδιαίτερα αν είναι μικρού βαθμού, αλλά έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση διότι αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ποσοστά μιας σωστής και επιτυχημένης θεραπείας για την σκολίωση.

Αυτά λοιπόν που μπορεί να προσέξουν οι γονείς (αλλά και οι δάσκαλοι στο σχολείο) είναι:

- ο ένας ώμος να είναι πιο ψηλά απ'τον άλλον

- η μία ωμοπλάτη να προεξέχει περισσότερο απ'την άλλη

- ασυμμετρία στην μέση ή στην λεκάνη(ένας γοφός πιο ψηλά απ'τον άλλον)

- ασυμμετρία θώρακα (οι πλευρές να είναι πιο ψηλά ή να προεξέχουν περισσότερο σε μια από τις δύο πλευρές του θώρακα).

Αν διαπιστώσουν έστω και μικρού βαθμού παραμορφώσεις ή έχουν κάποια αμφιβολία καλό είναι να απευθυνθούν σε Ορθοπεδικό για έναν λεπτομερή έλεγχο.

Η διάγνωση της σκολίωσης τίθεται με την βοήθεια συγκεκριμένου ακτινολογικού ελέγχου: ακτινογραφία Full Spine, με την οποία ο Ορθοπεδικός μετράει την γωνία Cobb που εκφράζει τo μέγεθος της σκολίωσης σε μοίρες αλλά και το Risser Sign που εκφράζει την οστική ωρίμανση του παιδιού. Από αυτές τις παραμέτρους θα εξαρτηθεί και η προτεινόμενη θεραπεία. Σπάνια, όταν συνυπάρχουν νευρολογικά ευρήματα ή η σκολίωση είναι αριστερή θωρακική, θα χρειαστεί και μαγνητική τομογραφία.

Η Σκολίωση που δεν υπερβαίνει τις 20-25 μοίρες, σε συνδυασμό και με την αξιολόγηση του βαθμού οστικής ωρίμανσης του παιδιού συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά και με  τακτική παρακολούθηση (ανά 6 μήνες).

Από 25-45 μοίρες και με χαμηλό επίπεδο οστικής ωρίμανσης συνήθως το παιδί θα χρειαστεί να φορέσει ειδικό κηδεμόνα. Να επισημάνουμε ότι οι κηδεμόνες δεν θεραπεύουν την σκολίωση. Στόχος τους είναι να σταματήσουν την εξέλιξή της.

Χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε σκολιώσεις μεγαλύτερες των 50 μοιρών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα στους πνεύμονες ή στην καρδιά.

Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ποσοστό σκολιώσεων που αντιμετωπίζονται είναι η Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση, μικρότερη των 20 μοιρών, με συντηρητική αγωγή.

Σήμερα είναι πλέον παραδεκτό ότι η κακή στάση σώματος, η βαριά σχολική τσάντα, μια μικρή ανισοσκελία ή πλατυποδία δεν προκαλούν σκολίωση, όπως επίσης και ότι κανένα είδος γυμναστικής δεν θεραπεύει την σκολίωση.

Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία: www.athensmeds.gr

facebook page: Athens meds

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΙΑΤΡΕΙΑ

ATHENS MEDS

Πελασγίας 3 (2ος Όροφος)  Περιστέρι

210-5747252   6977706921