Πελασγίας 3 - 2ος Όροφος , Περιστέρι , 12131 Κινητό: 6977706921 Τηλ: 210-5747252

Είναι η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια του άνω άκρου.

Όπως φαίνεται στην εικόνα, η οροφή του καρπιαίου σωλήνα σχηματίζεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο ο οποίος πιέζει το μέσο νεύρο στο πέρασμά του. Αυτή η πίεση δημιουργεί τα συμπτώματα στο Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα που "ακολουθούν" το μέσο νεύρο μέχρι τις διακλαδώσεις του στον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και στον μισό παράμεσο δάκτυλο και είναι: μούδιασμα ή/και πόνος.

Carpal Tunnel Syndrome Treatment

Το μούδιασμα στην αρχή παρατηρείται περιστασιακά κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ όταν το σύνδρομο φτάνει σε προχωρημένο στάδιο το μούδιασμα και ο πόνος είναι σχεδόν μόνιμα, αρκετές φορές ξυπνούν τον ασθενή κατά την διάρκεια του ύπνου (οι ασθενείς συνήθως τινάζουν το χέρι για να ξεμουδιάσει), ενώ δεν είναι σπάνιο να επεκτείνονται και ψηλότερα στο άνω άκρο , μέχρι τον ώμο. Σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής αρχίζει να μην έχει δύναμη να εκτελέσει απλές καθημερινές εργασίες, να του πέφτουν αντικείμενα από το χέρι ενώ σταδιακά παρατηρείται ατροφία στο θέναρ(μυς στην βάση του αντίχειρα).

Γιατί συμβαίνει;

 Συνήθως δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία. Είναι όμως γνωστό ότι παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία (όπως π.χ. πολύωρη εργασία σε ηλ. υπολογιστή) όπως επίσης και σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμό, κατά την εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά την γέννα, σε νεφροπαθείς. Επίσης μπορεί να δημιουργηθεί μετά από έναν τραυματισμό στην περιοχή του καρπού.

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προτιμά τις γυναίκες 3 φορές περισσότερο απ'ότι τους άνδρες.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα, με κάποια κλινικά τεστ που κάνει ο Ορθοπεδικός και επιβεβαιώνεται με το Ηλεκτρομυογράφημα.

Θεραπεία

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της συντηρητικής θεραπείας: τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς που επιδεινώνουν την κατάστασή του, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοποθέτηση νυχτερινού νάρθηκα (μπορεί να φορεθεί και κατά την διάρκεια της μέρας σαν νάρθηκας εργασίας), κάποιες φορές βοηθάει η παγοθεραπεία. 

 Νάρθηκας ακινητοποίησης καρπού

 Narthikas Karpoy Ergasias Exolite

Σε κάποιες περιπτώσεις έντονου πόνου μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτιζόνης η οποία μπορεί να επιφέρει ανακούφιση, όταν όμως το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι σε προχωρημένο στάδιο τα συμπτώματα μετά από λίγο χρονικό διάστημα επιστρέφουν.

5 Figure3 1

Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή όταν το στάδιο είναι ήδη προχωρημένο (όταν γίνεται η διάγνωση) τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη εναλλακτική: με τοπική αναισθησία γίνεται διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου που πιέζει το μέσο νεύρο.

Carpal Tunnel

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής μετά από λίγη ώρα επιστρέφει σπίτι του. Μετά από 10-15 ημέρες κόβονται τα ράμματα. Δίνεται ασκησιολόγιο αποκατάστασης και ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις συνηθισμένες δραστηριότητές του. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και οι περισσότεροι ασθενείς αντιλαμβάνονται πολύ σύντομα την απουσία των συμπτωμάτων. Παρ'όλα αυτά θα πρέπει να τονιστεί ότι όσο πιο πολύ καιρό ο ασθενής πάσχει από το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (συνήθως βαριάς μορφής) τόσο πιο μεγάλη και πιο δύσκολη είναι η περίοδος αποκατάστασης η οποία από έναν μέσο όρο 2 μηνών μπορεί να φτάσει και τον 1 χρόνο.

Σπανίως το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από καιρό

 

Carpal Tunnel Syndrome Exercises

 

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΙΑΤΡΕΙΑ

ATHENS MEDS

Πελασγίας 3 (2ος Όροφος) Περιστέρι

210-5747252   6977706921